De opleiding om gecertificeerd specialist Survivalzwemmen te worden voor de zwembadbranche.

Inhoud

De specialist Survivalzwemmen kan zelfstandig suvivallessen verzorgen. Deze lessen leiden naar de nationale survialdiploma’s van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

De specialist Survivalzwemmen is een zwembadmedewerker met het accent op survivallessen. De instructeur draagt zorg voor veilige maar ook leuke surviallessen. Waarbij we de zwemvaardigheid vergroten en de deelnemers nog meer leren specifiek rond het thema survivalzwemmen.

Nationale Survivaldiploma’s
De Nationale Survivaldiploma’s worden uitgegeven onder de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Deze diplomalijn uit het vervolgaanbod is erop gericht om kinderen ook na het behalen van de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C plezier te laten hebben in het water om zo de zwemvaardigheid op peil te houden. Tijdens de survivalllessen bouwen kinderen aan hun conditie en leren ze de vaardigheden van het survivalzwemmen.

We werken aan onderstaande thema’s.

Theorie

 • Doelen en motieven voor de zwemdeelnemers survivalzwemmen
 • Basiselementen survivalzwemmen
 • Inhoud Nationale zwemvaardigheidsdiploma’s survival
 • Survival en impliciet leren
 • Survival en professioneel toezichthouden

Praktijk

 • Inhoud zwemvaardigheidsdiploma’s survivalzwemmen
 • Verschillende oefenvormen
 • Verschillende oefenvormen maar nu impliciet
 • Uitvoeren examen Zwemmend Redden voor Zwembaden

We combineren hierbij theorie met praktijk. We gaan dus ook echt zelf aan de slag. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je in kleding zwemt.

De officiële tekst van de Nationale Raad Zwemveiligheid is hier te lezen.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die al ervaring heeft met het verzorgen van zwemlessen en zich zou willen verdiepen in survivallessen. Voorwaarde is wel dat u een certificaat Begeleider Recreatieve Zwemactiviteiten of Lesgever Zwem-ABC heeft.

Stage

Het is verplicht om tijdens deze opleiding stage te lopen. Je moet namelijk aan de hand van een aantal opdrachten een portfolio maken. Deze opdrachten hebben betrekking op het werk als survivalinstructeur in een zwembad. Wij adviseren iedereen om minimaal één dagdeel per week stage te lopen in een zwembad. Daarnaast worden uw opdrachten ook afgetekend door uw stagebegeleider. De beoordeling wordt gedaan door een gelicentieerde docent.

Mocht u zelf geen stage kunnen vinden dan zijn wij bereid om hierin te bemiddelen zodat ook u een goede leerplaats kan vinden.

Geplande opleidingen

Hieronder kunt u alle geplande opleidingen bekijken. Mocht er geen opleiding gepland staan dan kunt u altijd contact met ons opnemen om te informeren naar de mogelijkheden. Hier kunt u al onze geplande opleidingen vinden.

Specialisatie Survivalzwemmen

 • nog niks gepland

Examen

We sluiten deze opleiding af met een officieel examen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. De toetsing van de cursus specialist Survivalzwemmen bestaat uit:

 • 3 Competentieopdrachten
 • 1 examenles

Om de specialisatie af te ronden en het certificaat te ontvangen, moeten alle competentieopdrachten worden ingeleverd en ze moeten voldoende zijn (tenminste 6,0) en het cijfer voor de examenles moet voldoende (tenminste 6,0) zijn.

Het officiële examenreglement kunt u hier bekijken.

Studiebelasting

9 uur theorie- en praktijkles
24 uur stagelopen
12 uur werken aan portfolio
30 uur zelfstudie

Kosten

Deze opleiding kost € 300,00 en is inclusief opleidingsmateriaal en gebruik van de website. Het examen kost € 125,00. Hiervoor wordt uw portfolio nagekeken, en wordt er een examenles beoordeeld. Alles volgens de richtlijnen van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Inschrijven

Persoonlijke contactinformatie

Alleen de laatste 8 cijfers invullen!

Persoonlijke informatie voor op het certificaat of diploma