Bij ons kan je de opleiding of herhaling van Zwemmend Redden voor Zwembaden volgen. Middels deze opleiding toon je aan bekwaam te zijn in het redden van bezoekers in het zwembad. We doen dit onder toezicht van Reddingsbrigade Nederland. We leren je onder meer personen in nood te herkennen en zowel een natte als een droge redding uit te voeren met reddings- en hulpmiddelen. Daarnaast leert de cursist vervoers- en bevrijdingsgrepen toe te passen. Bij de cursus wordt bovendien in casussen geoefend hoe in teamverband een redding moet worden uitgevoerd.

Hou er wel rekening mee dat als u kiest voor alleen een examen, wij er vanuit gaan dat u alle vaardigheden beheerst. U bent dus zelf verantwoordelijk voor de voorbereiding op dit examen. Tijdens het examen toetsen wij alleen of u de vaardigheden in voldoende mate beheerst. Wilt u deze eerst aangeleerd krijgen dan kunnen wij dat ook aanbieden. Let op, tijdens het praktijkexamen wordt bedrijfskleding (minimaal t-shirt of poloshirt en korte broek) gedragen.

Als u zich aanmeld voor het examen of de opleiding krijgt u toegang tot onze online leeromgeving. Hier kunt u al het materiaal vinden om u goed voor te bereiden op het examen. Zo vind u hier onder andere diverse instructiefilmpjes.

Mocht u al in het bezit zijn van een geldig certificaat dan kunnen wij deze ook voor u verlengen. U hoeft dan alleen met te doen aan het praktijkexamen. Wel moet u het oude certificaat kunnen overleggen.

https://www.reddingsbrigade.nl/wij/wat-wij-doen/opleidingen/opleidingen-voor-externen/zwemmend-redden-voor-zwembaden/

Doelgroep

Iedereen die in het zwembad belast is met toezicht moet aangetoond hebben in staat te zijn bezoekers te kunnen redden. Met deze opleiding wordt dit aangetoond. De minimum leeftijd is 15 jaar.

Stage

Een stage is niet noodzakelijk. Wel is het handig als je een beetje een beeld hebt van het werk als toezichthouder in een zwembad. Daarnaast worden er specifieke vaardigheden gevraagd. Zorg dat je deze beheerst en hebt geoefend. Mocht het nodig zijn dan kunt u ook les krijgen bij ons om zo de vaardigheden te trainen.

Geplande opleidingen

Hieronder kunt u alle geplande opleidingen bekijken. Mocht er geen opleiding gepland staan dan kunt u altijd contact met ons opnemen om te informeren naar de mogelijkheden. Hier kunt u al onze geplande opleidingen vinden.

Zwemmend Redden voor Zwembaden

 • woensdag 18 oktober 2023
  Tijd: 21:00 – 22:00 uur
  Locatie: Zoetermeer
  Docent: Edwin van Pelt
 • zaterdag 11 november 2023
  Tijd: 15:30 – 16:30 uur
  Locatie: Eindhoven
  Docent: Edwin van Pelt

Examen

Reddingsbrigade Nederland heeft de exameneisen en de kaders van examinering vastgesteld. De eisen van dit examen worden door ons gevolgd. Om toe te zien op de kwaliteit van het examineren, stuurt Reddingsbrigade Nederland steekproefsgewijs waarnemers naar examens.

Als u niet eerder het certificaat heeft gehaald, zal u een theorie-opdracht moeten maken. Hiervoor moet minimaal een 6 gehaald worden. Als u wel al een geldig certificaat hebt dient u deze te overleggen om vrijstelling te krijgen voor deze opdracht.

Let op, tijdens het praktijkexamen wordt bedrijfskleding (minimaal t-shirt of poloshirt en korte broek) gedragen.

Het officiële examenreglement kunt u hier bekijken.

Studiebelasting

1-2 uur praktijkexamen (afhankelijk van het aantal deelnemers)
1-2 uur uitwerken theorie-opdracht
1-2 uur oefenen van de praktijk (op aanvraag en afhankelijk van het aantal deelnemers)

Kosten

Het examen kost 55 euro en de herhaling kost 45 euro. Mocht u ook een training willen volgen dan doen we dit in overleg.

Examenreglement Zwemmend Redden voor Zwembaden

Inschrijven

Persoonlijke contactinformatie

Alleen de laatste 8 cijfers invullen!

Persoonlijke informatie voor op het certificaat of diploma