Allround Zwembadmedewerker

De Begeleider Recreatieve Zwemactiviteiten verzorgt recreatieve activiteiten, die aansluiten bij de motieven en doelen van specifieke (groepen) deelnemers. Daarbij let de begeleider op de veiligheid van de deelnemers en voorkomt risicovolle situaties.

Inhoud

De opleiding CE2 bestaat uit een algemeen deel en uit een specialistisch deel. Het algemene deel omvat het opzetten van activiteiten en de omgang met bezoekers in het zwembad; hun motieven, wensen, beweeggedrag en (on)mogelijkheden. De cursisten doen (basis)kennis op over onder andere motieven van deelnemers, motorisch leren, de rol van de begeleider, trainingsleer, lesopbouw, doelgroepen en activiteiten, en de organisatie van evenementen. Deze opleiding is niet gericht op zwemles geven aan kinderen. Er wordt geen stage gekoppeld aan het algemene deel.

Wat betreft het specifieke deel kiest de deelnemer uit één specialisatie. Er kan worden gekozen uit 10 specialisaties. Bij de eerste vijf staat de doelgroep centraal en bij de andere vijf staat de activiteit centraal:

 1. Kinderen met leer- en/of gedragsproblemen
 2. Zwemmen voor mensen met medische indicatie
 3. Zwemmen met baby’s en peuters
 4. Zwemmen met zwangeren
 5. Zwemmen voor senioren
 6. Aquafitness / Aquasport (mogelijk ook specifieker) *
 7. Trim- en banenzwemmen *
 8. Zwemvaardigheidsdiploma’s algemeen*
 9. Snorkelen *
 10. Survivalzwemmen/zwemmend redden *

* U kunt bij ons momenteel deze specialisaties volgen. Voor de overige specialisaties verwijzen wij u graag naar een andere opleider.

De specialisatie bestaat voor een deel uit theorie en voor een deel uit toepassing van de theorie in de praktijk tijdens de stage. In de theorie vindt verdieping plaats en leert men specifieke kennis over de betreffende doelgroep of de betreffende activiteit. In de stage leert men de theoretische kennis toe te passen in de praktijk wat uiteindelijk leidt tot het zelfstandig kunnen lesgeven in de betreffende specialisatie. Daarnaast zullen we in de opleiding ook aandacht besteden aan de praktijk.

De officiële tekst van de Nationale Raad Zwemveiligheid is hier te lezen.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die de vaardigheden en kennis wil leren om als begeleider recreatieve zwemactiviteiten te kunnen werken in een zwembad. Er is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel raden wij aan om eerst certificeerbare eenheid 1 af te ronden.

Stage

Het is verplicht om tijdens deze opleiding stage te lopen. Je moet namelijk aan de hand van een aantal opdrachten een portfolio maken. Deze opdrachten hebben betrekking op het werk als Begeleider recreatieve zwemactiviteiten in een zwembad. Wij adviseren iedereen om minimaal één dagdeel per week stage te lopen in een zwembad. Daarnaast worden uw opdrachten ook afgetekend door uw stagebegeleider. De beoordeling wordt gedaan door een gelicentieerde docent.

Mocht u zelf geen stage kunnen vinden dan zijn wij bereid om hierin te bemiddelen zodat ook u een goede leerplaats kan vinden.

Geplande opleidingen

Hieronder kunt u alle geplande opleidingen bekijken. Mocht er geen opleiding gepland staan dan kunt u altijd contact met ons opnemen om te informeren naar de mogelijkheden. Hier kunt u al onze geplande opleidingen vinden.

Begeleider Recreatieve Zwemactiviteiten (CE-2)

Examen

We sluiten deze opleiding af met een officieel examen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. De volgende onderdelen moeten worden behaald om de certificeerbare eenheid Begeleider recreatieve zwemactiviteiten af te ronden en het branchecertificaat te ontvangen:

 • Competentieopdrachten
 • Tonen van een geldig diploma Eerste hulp, Zwemmend Redden voor Zwembaden (zijn geen onderdeel van deze opleiding)
 • Stage
 • 4 examenlessen
 • Mondeling examen

Indien de opdrachten met een gemiddeld cijfer van 6,0 zijn afgerond, de examenlessen met een 6,0 beoordeeld zijn en het EHBO diploma en certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden zijn behaald, kan de kandidaat deelnemen aan het mondeling examen.

Studiebelasting

45 uur theorie- en praktijkles
60 uur stagelopen
50 uur werken aan portfolio
45 uur zelfstudie

Kosten

Alle opleidingen kosten € 1008,00 en zijn inclusief opleidingsmateriaal en gebruik van de website. Het examen kost € 300,00. Hiervoor wordt uw portfolio nagekeken, de examenlessen beoordeeld en daarna een mondeling examen. Alles volgens de richtlijnen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Het praktijkexamen zwemmend redden voor zwembaden kost € 50,00. De totale opleiding met één examen kost u dus € 1358,00.

Daarnaast kunnen wij ook losse examens aanbieden voor € 300,- hiervoor wordt uw portfolio nagekeken en kan u deelnemen aan een mondeling examen.

Video

Inschrijven

Persoonlijke contactinformatie

Alleen de laatste 8 cijfers invullen!

Persoonlijke informatie voor op het certificaat of diploma